A CÉLRAVEZETŐ

A célodhoz vezetlek

Mi az, ami segít, ha elakadsz?
A továbblépés 3 fő összetevője

A Debrecen Hub 05.20-i Eszme-Csere című eseményén azon elmélkedtünk, mi az, ami segíthet a továbblépésben, amikor elakadunk a céljaink megvalósításában. Az alábbi következtetésekre jutottunk.

A céljaink felé való úton történő haladás nem mindig zökkenőmentes. Van, amikor úgy érezzük, elakadtunk és úgy tűnik, nincs, ami kivezessen minket a kátyúból.

Először is tisztázzuk: nem a körülmények rabjai vagyunk, még ha gyakran tűnik úgy, hogy mi mindent megtettünk, de bizonyos külső tényezők gátolnak bennünket az előre jutásban. A különböző akadályokat, gátakat, mi magunk teremtjük saját magunknak. Ugyanis, amire koncentrálunk, az jön létre a jövőnkben, ill. amire korábban fókuszáltunk, az határozza meg a jelenlegi helyzetünket. A helyzetek és emberek, nem véletlenül jönnek szembe velünk. Gondolatainknak teremtő ereje van, érzelmi világunkkal rezonál az, ami vagy aki része éppen életünknek.

Mi az, ami segítségre lehet abban, hogy erőre kapjunk egy nehéz időszakban? Mi az, ami segíti a tisztán látást?

Vállalkozásunk fejlődése, személyes teljesítményünk 3 fő érintett területhez kapcsolható.

  1. A helyes irány meghatározása
  2. A szükséges tudás (soft – készségek, hard – szakmai) elsajátítása
  3. A belső motiváció fenntartása

Az, hogy milyen teljesítményt tudunk nyújtani, az irány, a motiváció és a tudás hármasának szorzata adja ki.

Vegyük sorra, melyek azok a fejlesztési lehetőségek, amelyek az egyes területekhez tartoznak.

IRÁNY

A helyes irány meghatározása, akár el is dönti sorsunkat. Persze kérdés, mikor tudhatjuk, hogy a helyes irányba tartunk-e? Hallgass a megérzéseidre, a belső hangodra, ami mindig megadja a helyes választ akkor, amikor egy útelágazáshoz érkezel. Tedd azt, ami jó érzéssel tölt el, s építs le vagy adj át másnak minden olyan tevékenységet, amiben nem leled örömöd!

Célok meghatározása – célok nélkül, úgy érezhetjük magunkat, mint a nyílt tengeren hánykódó hajó kapitánya, aki iránytű és úti cél nélkül sodródik a hullámokon.

Céljaink mögött a miértek megfogalmazása, a szándék jelenti a mozgatórugót, amibe kapaszkodhatunk elbizonytalankodás esetén.

Tervezés – mindig érdemes egy kitűzött cél eléréséhez tervet készíteni, amit persze GPS-szerűen lehet újra és újra rendezni, kiaknázva az élet elénk tárt lehetőségeit.

Álom- és sikernapló készítése – elérni kívánt céljaink és már elért eredményeink listázása és nyilvántartása erőt adhat egy-egy sikertelennek gondolt nap végén.

photo-1470115636492-6d2b56f9146d.jpg

TUDÁS

Vállalkozóként mindennapos kérdés a fejünkben, hogy hová fejlődik szolgáltatásunk, termékünk, ezáltal milyen értékeket nyújtunk partnereink számára. Vállalkozásunk célja lehet a növekedés vagy fejlődés.

Vezetőként felelősségünk a példamutatás. Tudást átadni, példát mutatni az tud hitelesen, akinek van gyakorlata az adott témában, amelyben szakértőnek vallja magát.

Érdemes a leglényegesebb, legfontosabb feladatokra, ügyfelekre fókuszálnunk, amennyiben eredményt szeretnénk elérni.

Olvasás - vannak kifejezetten jó könyvek, melyekből nagyon sok tapasztalatot és tézist tudunk átvenni mások életéből, melyek hasznunkra válnak. 

Tanulás – különböző képzések, tréningek, szemináriumok segítenek abban, hogy új tudásra tegyünk szert és fejlesszük személyiségünket.

Fontos időnként elménket, feladatlistánkat üríteni, a felgyűlt „szeméttől” megszabadulni.

Láthatóság – amennyiben vállalkozó vagy, mutasd meg magad a piacod felé! Ne félj a jó értelembe vett „nyomulástól.” Ahhoz, hogy rád találjanak, meg kell mutatnod magad!

Jó társaság - Vedd körbe magad inspiráló emberekkel! Ugye ismerős az a mondás, hogy olyanná válsz, mint amilyen a téged körbevevő 5 legközelebbi kapcsolatod átlaga!

photo-1532012197267-da84d127e765.jpg

MOTIVÁCIÓ

Pozitív gondolkodás – érdemes a gondolkodásmódodat pozitívra váltani, kikapcsolni minden negatív gondolatot, ha lehetséges.

Kilépés a komfortzónából – a langyos vízben való lubickolás helyett vegyél egy forró fürdőt vagy a frissítő hideg zuhanyt! Amennyiben változásra vágysz, át kell lépned a kényelmet nyújtó határvonalakat!

Ne félj a hibázástól! – Meríts ötletet a hibáidból, tanulj belőlük!

Nagy kérdés, hogy ami éppen nem megy az azért van, mert még nem érett be vagy le kell cserélni? Hallgass a megérzéseidre és folytasd a munkát, ha úgy érzed, ki kell tartanod a terved mellett!

Motiváló példák – mások sikerei is adhatnak lökést akkor, amikor elbizonytalanodunk.

Bátorság – merjünk nagyot álmodni és merjünk lépni, kezdeményezni!

Önbizalom – bízzunk tudásunkban, eddigi eredményeinkben, referenciáink pozitív visszajelzéseiben!

Soha ne add fel holtponton! – amikor változtatni kívánsz, azt mindig jó lelki állapotban tedd, legyengülve lelkileg nem a vágyaink, inkább a félelmeink szerint döntünk!

Épp egy szakadék szélén állunk vagy zsákutcába hajtottunk be, esetleg holtponton vagyunk?  Figyeljünk a belső hangunkra, ami útbaigazít bennünket!

szirmok.jpg

És ne feledd a mondást: „Segíts magadon és Isten is megsegít!” – amennyiben minden tőlünk telhetőt megteszünk, számíthatunk a gondoskodásra!

Tetszett a cikk? Akkor nyomj egy like-ot-!
Van annyira jó, hogy másokkal is tudasd? Oszd meg az ismerőseiddel!
Jártál már a Facebook oldalunkon? Kövesd a Célravezetőket ott is!

Képek forrása: Unsplash és saját

A bejegyzés trackback címe:

https://celravezetok.blog.hu/api/trackback/id/tr7514855186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A CÉLRAVEZETŐ

Ezen a blogon megosztom a saját céljaim felé vezető úton és a mások céljainak eléréséhez nyújtott szolgáltatásom közben szerzett tapasztalataimat.

Friss topikok

süti beállítások módosítása