A CÉLRAVEZETŐ

A célodhoz vezetlek

Ez Debrecen!
7 pontban arról, miért érdemes egy fiatalnak Debrecent választania, ha az élsportra készül Magyarországon!

Debrecen Magyarország második legnagyobb lélekszámú városa, minden szempontból látványosan fejlődő vidéki központja. A helyi élsport komplex összképe is kiemelkedik az országos kínálatból.

p2018100955a6dd8b.jpg

Amikor egy fiatal arra adja a fejét, hogy a sportot hivatásként szeretné űzni egykoron, azaz pályáját az élsportban képzeli el, akkor egy felelős szülőnek folyamatosan mérlegelnie kell, hol találhatja meg leginkább számítását gyermeke. Melyik vidéki nagyváros vagy Budapest, netalántán külföld? Esetleg egy kisváros, mint az adott sportág fellegvára? Főként, ha több gyerek is van a családban, esetleg különböző neműek, ráadásul más-más sportágat űznek.

Nézzük melyik az a 7 tényező, amelyeket érdemes mérlegelnünk, amikor egy fiatal sportoló vagy annak szülője a felmerülő lehetőségek közül választani kíván. (A szerző érintettsége okán elsősorban a fiú foci és lány kézilabda kerül terítékre.)

1. Az élsport múltja és jelene az adott városban

debrecen_bajnok_640.jpg

Jelenleg Debrecenben a legnépszerűbb csapat-sportágakban felnőtt élvonalbeli tagságú állomány van, mind a labdarúgásban, a női kézilabdában, a férfi kosárlabdában, a jégkorongban és a vízilabdában. A focicsapat 7-szeres magyar bajnok, 6-szoros kupagyőztes, járt már a Bajnokok Ligája főtábláján és az Európa Liga csoportkörében is. Az előző bajnokságban bronzérmesként végzett. A női kézi csapat 2-szeres EHF Kupa győztes. Ebben a szezonban újra európai kupaszereplő. A jelenlegi bajnokságban is a nemzetközi kupainduló 4. helyen áll. A következő idénytől, egyedülálló módon a vidéki városok közül Debrecen lesz az, ahol mindhárom kiemelt sportágban, labdarúgásban, kézilabdában és kosárlabdában, államilag elismert akadémia fog működni. Mindenképpen említést érdemel még a sportszerető közönség, a fanatikus szurkolótábor, ami nem kis motivációt jelent egy sportoló teljesítményére.

tn4-dvscschaeffler-tsvbayer04-werkselfen_201910128.jpg

2. A sport-infrastruktúra fejlettsége

legifoto5.jpg

A szükséges infrastruktúra kialakítása (edzőpályák, termek) és fejlesztése feltétele annak, hogy magas színvonalú munka folyhasson a képzőközpontokban. A városban 2014-ben átadásra került a 20 000 férőhelyes Nagyerdei Stadion, a 2002 óta működik a 8 500 néző befogadására alkalmas Főnix Csarnok. A kézilabda otthona a jól ismert Hódos Imre Sportcsarnok. A labdarúgók számára 2010 óta rendelkezésre áll a 15 db különböző méretű füves és műfüves edzőpályával kialakított pallagi Akadémia. A DEAC és Debreceni Sportcentrum is számos modern, illetve jól karban tartott létesítményt üzemeltet. 2006 óta működik az 50 méteres versenymedencével is rendelkező Sportuszoda.

3. A szakemberek tapasztalata és elhivatottsága az utánpótlás-nevelésben

Felkészült szakembergárda is kell ahhoz, hogy gyermekeinkből a lehető legtöbbet tudják kihozni az adott sportág színterén. Bandi bá' (Herczeg András) és Vili bá' (Köstner Vilmos). Aki kicsit is jártas a sportban, annak nem kell bemutatni a város két élő sportszimbólumát a debreceni sportutánpótlás képzésében.

Herczeg András már gyerekkorában is a Debreceni Sportiskola játékosa volt, majd 1974-ben a DVSC szerződtette.1988-ban kezdett edzőként a Debreceni Sportiskolában.1996-ban megválasztották az év utánpótlásedzőjévé. Tavaly pedig a felnőtt NB1-s csapatok edzőinek rangsorában végzett az 1. helyen. Jelenleg a labdarúgó akadémia szakmai igazgatójaként dolgozik.

herczeg2_720.jpg

Köstner Vilmos több, mint 50 éve Debrecenben kezdett kézilabdázni, huszonévesen már edzőként dolgozott, a 90-s évek közepén kétszer is EHF Kupa győzelemhez segítette a debreceni női kézilabdát. Az előző szezonban az ő irányításával újra a nemzetközi porondon szerepelt az együttes. A mesteredző 2021-től a kézilabda akadémia szakmai igazgatójaként folytatja munkásságát.

kostner900_960px.jpg

4. A minőségi és mennyiségi sportolói állomány

Ahhoz, hogy egy fiatal sportoló, a számára megfelelő, azaz kihívást jelentő közegben nevelkedjen fontos, hogy bőven legyen gyerek az adott klubnál, ráadásul olyan képességű, aki felfelé húzza, motivációt jelent a társasága.

A Labdarúgó Akadémia előszobájaként működő Loki Focisuli fogja össze a legkisebb gyerekeket. Az Akadémia 11 korosztályban (U8-U19) működtet csapatokat. Az U16-17-19-s korosztályok a most futó idényben a 8 csapatos országos kiemelt bajnokságban szerepeltek. A kézilabdacsapat rendelkezik serdülő I-II-III-as, ifjúsági I-II-III-as csapatokkal. Az előző években mindkét korosztályban az országos 4-es döntőben szerepeltek.

csapat.jpg

5. A felnőtt sportba való átlépés segítése az utánpótlásból

A női kézilabda felnőtt csapat keretébe a 2019/20-s szezonban 12(!) saját nevelésű játékos került be, közülük jó néhány utánpótlás vagy felnőtt válogatottsággal is büszkélkedhet. A DVSC felnőtt labdarúgócsapatának keretében 15(!) olyan játékos van, aki Debrecenben nevelkedett. Mindkét társaság filozófiája az, hogy a saját nevelésű fiataloknak minél nagyobb szerepet szánjon. A tendencia folytatására Herczeg András és Köstner Vilmos jelenléte lehet a garancia. A vezetők külföldi edzőtáborok és tornákon való részvétel szervezésével, a nemzetközi kapcsolatok építésével segítik a világ élvonalához történő felzárkózást.

001.jpg

6. Oktatási intézmények támogató hozzáállása

Nyilvánvalóan nem kis kérdés a tanulás és a sport közötti egészséges arány eltalálása sem, illetve olyan oktatási intézmény választása, akár már általános iskolában, amely kifejezetten támogatja a sportot, kiszolgálja a gyerek sporthoz igazodó időbeni sajátos igényeit. A továbbtanulás szempontjából a Debreceni Egyetem, melynek jelenleg több, mint 30 000 hallgatója van, szinte az élet minden területére nyújt felsőfokú képzést, beleértve természetesen a sporthoz kapcsolódó szakirányokat is. A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának vezetősége együttműködve a klubokkal, minden tőlük telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a gyerekek életében az élsportra készülés és a tanulás jól megférjen egymás mellett.

unnamed.jpg

 7. A város által kínált további lehetőségek

Mi kell ahhoz, hogy jól érezze magát egy fiatal az adott városban, ahol sportol? Debrecen közlekedése a helyi járatok és a villamosvonalak segítségével biztos támpontot nyújt a gyerekeknek. Az autópálya segítségével a főváros is normális időben megközelíthető. A nemzetközi repülőtér biztosítja a világ vérkeringésébe való bekapcsolódást. A belváros pezsgő, sajátos sétáló utcával, rengeteg vendéglátóhellyel, modern bevásárlóközpontokkal. Egy fiatal számára, még ha az élsport esetén talán kisebb mértékben is, de az adott városnak biztosítani kell a szórakozás, kikapcsolódás lehetőségét. Számos nyári szabadtéri program, a termálfürdő, a Nagyerdő kínál erre remek lehetőséget. Nem elhanyagolható szempontként a szülők számára jó lehetőséget kínál a debreceni központú fejlődő gazdasági régió, betelepülő nagyvállalatokkal, innovatív helyi kis- és középvállalkozásokkal, mind munkavállalói, mind vállalkozói szempontból.

aquaticum-debrecen-gyogy-es-furdokozpont-gyogyfurdo-01.jpg

Összefoglalva, az a fiatal sportolni vágyó reményteli tehetség, aki keresi Magyarország legígéretesebb vidéki támogató bázisát és a boldogulás lehetőségét, nyugodt szívvel választhatja Debrecent, ahol igazán jól érezheti magát. Már csak a befektetett munka, a kitartás szükséges ahhoz, hogy egyszer akár felnőttként is Loki-mezben fusson ki a pályára, az akár ennél is merészebb álmokat szövögető ifjonc.

49204531_2340315899330155_9027772268347916288_n.jpg

Képek forrásai: debrecen.hu, dvsc.hu, hatharom.com, nemzetisport.hu, unideb.hu

Tetszett a cikk? Akkor, légy szíves, nyomj egy like-ot!
Van annyira jó, hogy másokkal is tudasd? Kérlek, oszd meg az ismerőseiddel! is
Jártál már a Facebook-oldalamon? Kövesd  >>> A Célravezetőt ott is!

A bejegyzés trackback címe:

https://celravezetok.blog.hu/api/trackback/id/tr9315649382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A CÉLRAVEZETŐ

Ezen a blogon megosztom a saját céljaim felé vezető úton és a mások céljainak eléréséhez nyújtott szolgáltatásom közben szerzett tapasztalataimat.

Friss topikok

süti beállítások módosítása